Allværs- vs vinterdekk

Merket, slitebanemønsteret og utviklingsteknologien viser fremskrittene til vinter- og allværsdekk. Å velge ett avhenger av mange faktorer som; behov, forhold og klima.

Allværsdekk

Begrepene allværs og helårs virker som om de beskriver det samme, men det er ikke tilfellet. Til tross for at navnene er nesten like, kan allværsdekk takle vinteren bedre. De har sterkere slitebaner, som vinterdekk. De er i utgangspunktet en hybrid mellom helårs- og vinterdekk og kan klare seg i mildere vinterforhold.

Vinterdekk

Som navnet antyder, er vinterdekk designet for én spesiell grunn og for én spesiell sesong. Du har to typer vinterdekk. Piggdekk og piggfrie dekk. Piggdekkene gir størst trekkraft på snø og på is. Disse dekkene er utformet på en slik måte at små metallpigger stikker ut fra slitebanen, noe som gjør at hjulet kan ta tak i snøen og isen, og ha full kontroll over føret. De piggfrie dekkene er uten pigger og bruker slitebanens design for å sikre tilstrekkelig trekkraft.

Vinterdekk vs allværsdekk

Når du må velge mellom vinterdekk og allværsdekk vil det beste alternativet være avhengig av hvor du bor og forholdene du pleier å kjøre under. Noen ganger er valget enkelt å ta og noen ganger er det vanskeligere.

Hvis du nesten ikke er borti vinterforhold, eller de er ganske milde, så er helårsdekk muligens veien å gå. Det vil spare deg for å måtte skifte dekk, og du vil alltid være klar for det været du vil møte, noe som kan være ganske betryggende hvis du trenger bilen hver dag.

Men om vintervarigheten med isete veier er konstant vanskelig, er det å velge vinterdekk veien å gå. Når du monterer vinterdekk for den kalde sesongen, må du sørge for at du bytter hele settet. Å kun bytte dekkene på forhjulene øker sjansen for at de bakre dekkene glir. På samme måte kan det å kun sette vinterdekk på bakhjulene føre til at dekkene på fronthjulene taper veigrepet og gjør det umulig å styre bilen. Når vintersesongen er over, kan du bytte tilbake til allværsdekk eller sommerdekk. Hvis du går en varm sommersesong i møte, vil du få bedre ytelse med sommerdekk.

For mer informasjon om vinterdekk, besøk: Nokian Tyres